Organiczny warzywnik – dlaczego warto prowadzić ogród naturalnie?

Popularność ekologicznych produktów spożywczych stale rośnie, ale kiedy przyjrzysz się im na sklepowych półkach, możesz zapytać: o co to całe zamieszanie? Wyglądem zazwyczaj nie różnią się od innych warzyw i owoców, za to są sporo droższe. Łatwo dojść do wniosków, że to pewna forma wyciągania pieniędzy. Wystarczy jednak choć raz spróbować naturalnych warzyw, aby zrozumieć, o co ten szum. Jeszcze lepiej, jeżeli pochodzą z własnego ogrodu. Podpowiadamy, dlaczego organiczny warzywnik to dobry wybór, oraz jak osiągnąć obfite plony bez wykorzystywania mineralnych wspomagaczy.

Witaminy i minerały pochodzące z natury

Każdy, kto choć raz składał wigilijne życzenia, wie, że „zdrowie jest najważniejsze”. A podstawą zdrowego trybu życia jest oczywiście dieta. Jak wykazały liczne badania, warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych uprawa mają znacznie wyższą zawartość witamin, składników odżywczych i śladowych minerałów. Uprawy, na których nie stosuje się chemicznych nawozów i środków pielęgnacji, dają zdecydowanie zdrowsze plony. Brytyjska organizacja charytatywna Soil Association przeprowadziła kompleksowy przegląd artykułów naukowych oraz innych dostępnych informacji na temat składników odżywczych zawartych w żywności. Wykazano, że żywność pochodzenia ekologicznego cechuje się wyższym poziomem m.in. witaminy C, wapnia oraz magnezu. Wnioski są proste: chcesz być zdrowy, jedz dużo naturalnych owoców i warzyw.

Organiczny warzywnik dzięki kwasom humusowym

Organiczny warzywnik to ulga dla Twojego portfela

Hodując warzywa w sposób ekologiczny, nie tylko przyniesiesz korzyści dla swojego zdrowia, ale również domowych finansów. Oczywiście sklepowa żywność hodowana w sposób naturalny jest zdecydowanie droższa niż konwencjonalne odpowiedniki. Jednakże w przypadku własnego ogródka rzecz ma się zupełnie inaczej, szczególnie w ekologicznych warzywnikach. Dlaczego? W takich uprawach gleba jest dużo lepszej jakości niż tam, gdzie korzysta się w nadmiarze z nawozów mineralnych. Zdrowa gleba to większe i lepsze plony – dzięki temu z łatwością wyżywisz całą rodzinę. Organiczne ogrodnictwo to ogromna oszczędność. Nie tracisz pieniędzy na drogą sklepową żywność, a wysokie plony utrzymujesz dzięki wykorzystaniu naturalnych nawozów.

Dołącz się do walki ze zmianami klimatycznymi

Uprawa ekologicznego warzywnika to także działanie sprzyjające poprawie klimatu. Zdrowe, żyzne gleby to naturalny pochłaniacz atmosferycznego węgla. Organiczne metody pielęgnacji ogrodu sprzyjają więc zmniejszeniu emisji szkodliwych substancji. To niesamowite, że uprawiając warzywa, walczysz o czystszą i przyjaźniejszą planetę dla swoich dzieci.

Sposób na wysokie plony w organicznym ogrodzie

Ogród daje Ci dostęp do świeżych, zdrowych i pysznych warzyw. Oszczędzasz pieniądze i w pozytywny sposób wpływasz na środowisko. Niemniej możesz pomyśleć: wszystko wspaniale, ale przecież plony w organicznym ogrodzie muszą być mniejsze, niż w takim, w którym korzysta się z nawozów mineralnych? Niekoniecznie. Wystarczy, że otoczysz glebę należytą opieką, a Twoje plony będą równie obfite, jak w ogrodach uprawianych z wykorzystaniem tradycyjnych środków. To w glebie zaczyna się życie Twoich roślin, i to od warunków w niej panujących zależy, czy będą one silne, zielone i okraszone bujnymi plonami, czy mizerne i usychające. Jak, w takim razie, dbać o glebę? Najlepszą metodą jest zastosowanie kwasów humusowych.

Organiczny warzywnik dzięki kwasom humusowym

Organiczny warzywnik dzięki rewolucyjnym kwasom humusowym

Kwasy humusowe są najważniejszym składnikiem próchnicy gleby, a więc części podłoża odpowiadającej za jego żyzność. Na rynku dostępnych jest wiele stymulatorów wzrostu zawierających je w swoim składzie. Stosując je, poprawisz warunki fizyczne, chemiczne i biologiczne w glebie. Mikroflora glebowa rozkwitnie: ziemię zamieszkają miliony drobnoustrojów, które stworzą z roślinami stabilny ekosystem. W wyniku ich działalności poprawia się przyswajalność substancji odżywczych. Stanowią również ochronę dla systemów korzeniowych roślin.

To nie koniec dobrych wiadomości. Kwasy humusowe poprawiają również retencję wodną, co znacznie ułatwia zarządzanie gospodarką wodną w glebie. Więcej wody to mocniejsze korzenie, a mocniejsze korzenie to łatwiejszy dostęp do mikro i makroelementów niezbędnych roślinom do wzrostu. A to wszystko całkowicie naturalnie, z poszanowaniem środowiska. Nie czekaj dłużej: załóż własny organiczny warzywnik i ciesz się zdrowymi, obfitymi plonami.