Ogórki gruntowe: uzyskaj ogromne plony dzięki kwasom humusowym

Domowe ogórki gruntowe smakują o niebo lepiej niż te sklepowe. Szczególnie te świeżo zebrane, w porównaniu do przechowywanych w lodówce, mają o wiele wyrazistszy smak. Poza tym mają wiele efektów wspierających cerę czy utratę wagi i są składnikiem każdej zdrowej diety. Jeżeli marzysz o własnej ekologicznej uprawie ogórków, ale martwisz się, że nie podołasz, to czytaj dalej. Poznasz wszystkie istotne informacje na temat hodowli tych warzyw, a także dowiesz się, jak poprawić plony wykorzystując kwasy humusowe.

Wymagania do uprawy ogórków

Pragniesz dorodnych, zieloniutkich plonów? Musisz zapewnić roślinom dwie rzeczy: odpowiednie miejsce i żyzną glebę. Stanowisko do hodowli ogórków musi być dobrze nasłonecznione, ponieważ kochają one duże ilości światła oraz ciepła. Gleba powinna być przepuszczalna, urodzajna, bogata w substancje odżywcze i próchnicę, o odczynie obojętnym lub delikatnie kwaśnym (pH  6,5 –  7,0).

Ogórki gruntowe a kwasy huminowe.

Kiedy wysiewać ogórki?

Ogórki są warzywami ciepłolubnymi, dlatego z wysiewem poczekaj, aż będziesz mieć pewność, że nie nadejdą już mrozy. Zazwyczaj będzie to połowa maja. Nasiona sadź na głębokość ok. 2,5 cm, w odległości pół metra od siebie. Glebę dookoła ściółkuj słomą, co pomoże powstrzymać szkodniki i chwasty oraz utrzymać wilgoć i odpowiednią temperaturę gleby. Masz na działce lub w ogrodzie duże problemy ze szkodnikami? Możesz świeżo posadzone nasiona przykryć siatką. Przeszkodzi to w wykopywaniu nasion i zapobiegnie zniszczeniu hodowli, zanim porządnie z nią wystartujesz.

Zabiegi pielęgnacyjne: jak dbać o uprawę ogórków?

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym ogórków jest oczywiście nawadnianie. Ogórki potrzebują dużo wody, ale nie znaczy to, że nie możesz ich przelać. Zbyt obfite podlewanie jest bardzo niebezpieczne i może prowadzić do gnicia roślin. Dlatego najlepszą metodą jest zwyczajne testowanie gleby – włóż palec ziemię i sprawdź, czy jest wilgotna. Jeżeli nie, to znak, że czas podlać Twoje ogórki. Unikaj podlewania zimną wodą, lepiej, żeby była letnia i odstana.

Rzecz jasna, jeżeli Twoim upragnionym widokiem jest poletko pełne okazałych ogórków, to samo podlewanie nie wystarczy. Musisz jeszcze zadbać o to, żeby Twoje rośliny miały dostęp do niezbędnych substancji pokarmowych. Jak to zrobić? Stosując nawozy lub biostymulatory – najlepiej w tej roli sprawdzą się kwasy humusowe.

Dorodne ogórki gruntowe dzięki kwasom humusowym.

Kwasy humusowe: prosty i naturalny sposób na dorodne ogórki gruntowe

W rolnictwie i ogrodnictwie trudno o idealne rozwiązanie problemu z dokarmianiem roślin. Takie, które sprawdziłoby się niezależnie od warunków pogodowych, klimatu, rodzaju gleby czy gatunku uprawianego warzywa. Preparaty zawierające kwasy humusowe są temu najbliżej. Tak doskonałe efekty zawdzięczają swoim zdolnościom wpływania na strukturę i właściwości gleby. W naturze kwasy humusowe są głównym składnikiem warstwy próchniczej gleby, a więc w dużej mierze decydują o jej żyzności. Jednakże proces humifikacji (czyli powstawania kwasów humusowych) zachodzi bardzo długo. Przez to wiele wyeksploatowanych gleb ma niską zawartość próchnicy. Wykorzystanie kwasów humusowych pozwoli uzupełnić próchnicę i poprawić przyswajalność mikro i makroelementów. To właśnie dlatego jest to rozwiązanie niemalże doskonałe. Nie musisz się martwić o warunki atmosferyczne, nie musisz się zastanawiać, czy dobrałeś odpowiedni nawóz do ogórków. Po prostu poprawiasz jakość gleby i zapewniasz ogórkom świetne warunki do rozwoju. O resztę troszczy się natura.

Kiedy zbierać ogórki gruntowe?

Po ciężkiej pracy przychodzi to, na co czekają wszyscy ogrodnicy: czas zbiorów. Ogórki zbiera się od połowy lipca, nawet do końca września. Jednak aby cieszyć się tak długim okresem zbiorów, trzeba regularnie zbierać owoce. Jeżeli pozostawisz je na roślinie zbyt długo, to spowolni rozwój nowych plonów. Im częściej będziesz zbierał owoce, tym większa będzie wydajność roślin. A jaki powinien być rozmiar ogórków gotowych do zbioru? To zależy od odmiany i Twoich preferencji. Mniejsze będą idealne na korniszony, a większe do sałatek lub kiszenia. Powodzenia i smacznego!