Kukurydza jest rośliną, która pobiera ogromne ilości składników odżywczych. Dzieje się tak, ponieważ ma duży potencjał plonotwórczy, w związku z czym potrzebuje wielu mikro i makroelementów. Dlatego dla zbilansowanego rozwoju i zwiększenia ilości oraz jakości plonów potrzebne jest zapewnienie kukurydzy dostępu do substancji odżywczych. Osiąga się to poprzez prawidłowe i zbilansowanie nawożenie.
Kukurydza – jakie nawozy są najlepsze?
Najlepsze efekty w uprawie kukurydzy dają nawozy naturalne, ponieważ kukurydza jest rośliną doskonale wykorzystującą substancje pokarmowe właśnie z tych nawozów. Co więcej, jest to roślina mająca problemy z poborem fosforu w warunkach niskich wiosennych temperatur, takich jak aktualnie panujące. Dlatego zwykłe nawozy mineralne zawierające ten pierwiastek mogą nie wystarczyć. Ważne jest zbilansowane nawożenie. Z tego względu dobrym pomysłem jest wykorzystanie w nawożeniu kukurydzy obornika lub gnojówki. Z pomocą przychodzą także kwasy humusowe, czyli substancje, których liczne, potwierdzone naukowymi badaniami pozytywne efekty znacznie wpływają na potencjał plonotwórczy wszystkich roślin, w tym także kukurydzy.
Kwasy humusowe powstają naturalnie w glebie z resztek zwierzęcych i roślinnych w procesie tzw. humifikacji. Wytwarza się je z torfu lub węgla brunatnego. W znacznym stopniu wzbogacają glebę i przyczyniają się do wzrostu roślin. Przeprowadzone na kukurydzy doświadczenia wykazały, że zastosowanie kwasów humusowych powoduje zwiększenie pobierania składników odżywczych z gleby przez kukurydzę. Co więcej, korzystanie z nawozów opartych na tych substancjach ma znaczny korzystny wpływ na wzrost korzeni kukurydzy.

Pomoc, jaką zapewniają kwasy humusowe w uprawie kukurydzy jest ogromna. Dzięki nim kukurydza sprawniej pobiera składniki odżywcze z gleby. Aplikacja nawet niewielkich ilości substancji humusowych wykazała zwiększoną ilość azotu w pędach kukurydzy. Większa i mocniejsza masa korzeniowa pozwala roślinie na sprawniejsze pobieranie.
Kwasy humusowe i ich zbawienny wpływ na właściwości gleby
Kwasy humusowe wpływają nie tylko bezpośrednio na rośliny. Oddziałują także na fizyczną, chemiczną i biologiczną strukturę gleby, co w konsekwencji jeszcze bardziej wpływa na zdolności roślin do przyswajania składników odżywczych. Ich wpływ na glebę jest tak zbawienny (np. poprzez zmniejszenie toksycznego zasolenia), że są często wykorzystywane jako remedium w procesie rekultywacji zdegradowanych i zniszczonych gleb.
Gleby z wysoką zawartością kwasów humusowych cechują się lepszą retencją wody oraz utlenieniem. Udowodniono, że zwiększenie ich ilości pozwala na zatrzymanie nawet do 80 m3 wody na powierzchni 1 ha. Więcej wody w glebie ponownie odbija się poprzez ułatwienie pobierania składników pokarmowych. Liczne zalety kwasów humusowych powodują, że coraz częściej są wykorzystywane w przemysłowych uprawach rzepaku, kukurydzy oraz innych roślin hodowanych komercyjnie. Szczególnie warto rozważyć zastosowanie kwasów humusowych na glebach mało żyznych, o niewielkiej zawartości substancji takich jak fosfor czy azot, tak istotnych dla prawidłowego wzrostu kukurydzy.
Dolistne dokarmianie kukurydzy
Kukurydza jest rośliną, którą można efektywnie dokarmiać dolistnie. Na rynku są dostępne stymulatory wzrostu zawierające kwasy humusowe, którymi można opryskać glebę oraz liście kukurydzy. Aplikacja dolistna zazwyczaj jest jeszcze skuteczniejsza niż doglebowa. Zazwyczaj większość substancji humusowych jest zatrzymywana w korzeniu rośliny. Transportowane do łodyg i liści są dopiero wtedy, gdy osiągną odpowiedni poziom w korzeniu. Dlatego bezpośrednia aplikacja na liście pozwala na osiągnięcie natychmiastowych efektów, takich jak zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach. Wszystko to powoduje, że kwasy humusowe stanowią doskonały nawóz dla kukurydzy, w efektywny i tani sposób przyczyniając się do wzrostu plonu roślin.