Kwasy humusowe lekarstwem na jałową ziemię

Większość gruntów rolnych w Polsce jest ekstremalnie niskiej jakości. Znaczna eksploatacja oraz złe praktyki rolnicze przyczyniły się do postępującej degradacji gleb. Remedium na ten stan rzeczy mogą okazać się kwasy humusowe, które mają zaskakujące właściwości poprawiania próchniczności gleb. A to właśnie zawartość próchnicy jest jednym z głównych czynników wpływających na jakość i żyzność gleb.

Niska próchniczność przyczyną słabych plonów

W Polsce, między innymi z powodu postępującej urbanizacji, ilość gleb rolniczych systematycznie maleje. Tym ważniejsze jest właściwe dbanie o te nieliczne grunty. Tymczasem ich aktualny stan jest niemalże opłakany. Zdecydowana większość zawiera niskie ilości próchnicy, na poziomie 1-2%. Przez to niezwykle trudno cokolwiek na nich wyhodować. Niski poziom próchnicy w glebie obniża jej żyzność oraz zdolność do zatrzymywania wody. W konsekwencji potencjał plonotwórczy roślin uprawianych na takich glebach jest wyjątkowo słaby. Co więcej, plony stają się bardziej podatne na ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak pustoszące uprawy susze. Staje się to ogromnym problemem dla rolników, ponieważ odbudowa jakości gleby przebiega powoli. Sposobem na przyspieszenie tego procesu jest stosowanie kwasów humusowych. Są to naturalne związki, wśród których wyróżniamy m.in. kwasy huminowe oraz kwasy fulwowe. Powstają w glebie z organicznej materii zwierzęcej oraz roślinnej. Udowodniono, że znacznie poprawiają poziom próchnicy w glebie, tym samym zwiększając jej żyzność.

Gleba bogata w próchnicę to gwarancja dobrych plonów.

Stosuj kwasy humusowe aby użyźnić glebę

Kwasy humusowe posiadają mnóstwo pozytywnych cech wpływających na żyzność gleby. Ich aplikacja powoduje skokowy wzrost ilości próchnicy, dzięki czemu trwale poprawiają strukturę fizyczno-chemiczną gleby. Wpływają także na stosunki powietrzno-wodne. Stosując nawozy zawierające kwasy humusowe przyczynisz się do poprawy retencji wodnej w glebie. Ziemia będzie zatrzymywała więcej wody, co znacznie usprawni pobieranie składników pokarmowych przez rośliny. Rośliny uprawne takie jak rzepak, ziemniak, burak cukrowy czy zboża potrzebują do wzrostu dużych ilości mikro i makroelementów. Dlatego trudno o wysokiej jakości plony na jałowych glebach. Kwasy humusowe sprawią, że Twoje uprawy odżyją. Gleba będzie nie tylko żyźniejsza, lepiej nawodniona i zaopatrzona w substancje odżywcze, ale także zdecydowanie mniej toksyczna. Okazuje się bowiem, że wśród licznych zalet substancji humusowych jest także ich zdolność do zmniejszania ilości szkodliwych związków, takich jak np. metale ciężkie. To dlatego są wykorzystywane w procesie rekultywacji gleb. Ale nie musisz czekać, aż gleby na Twoich uprawach staną się całkowicie wyjałowione. Zastosuj kwasy już teraz, a znacznie poprawisz żyzność gleby!

Kwasy humusowe alternatywą dla nawozów NPK

Korzystanie z tradycyjnych nawozów mineralnych bazujących na związkach azotu, fosforu oraz potasu niesie za sobą szereg szkód. To właśnie zbyt obfite stosowanie chemicznych środków stało się jedną z przyczyn obecnego opłakanego stanu gruntów rolnych na polskich ziemiach. Nawozów NPK nie powinno stosować się w pobliżu zbiorników wodnych, ponieważ związki chemiczne mogą zostać do nich wypłukane i w ten sposób zatruć wodę. Jakby tego było mało, to należy dodać, że w ostatnich miesiącach ceny nawozów NPK znacznie wzrosły. Na szczęście można je zastąpić kwasami humusowymi. Same w sobie co prawda nie zawierają makroelementów, ale za to znacznie poprawiają przyswajalność substancji już znajdujących się w glebie. Dzięki nim zwiększa się także masa systemów korzeniowych roślin, co również sprzyja pobieraniu składników pokarmowych. To nie wszystko! Nawozy humusowe są produktami organicznymi, dlatego z powodzeniem można je wykorzystywać w coraz popularniejszych uprawach ekologicznych. Odpowiedzialnie stosując naturalne preparaty osiągniesz obfite plony doskonałej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *