Agencja prasowa Bloomberg poinformowała, że Chiny ostrzegają przed ograniczeniami w dostawach nawozów. Są one spowodowane gwałtownie rosnącymi cenami energii. Odbija się to oczywiście na cenach samych nawozów. Zszokowani rolnicy biją na alarm i szukają alternatywnych rozwiązań. Rozwiązaniem na wysokie ceny nawozów może okazać się stosowanie kwasów humusowych.
Kwasy humusowe: czy warto je stosować?
Eksperci są zgodni: aplikacja kwasów humusowych znacznie poprawia właściwości gleby, w konsekwencji przyczyniając się do wzrostu potencjału plonotwórczego roślin. Efekty te zostały potwierdzone m.in. w uprawach rzepaku, kukurydzy, pomidorów, czosnku i krzewów owocowych. Z tego powodu znajdują zastosowanie w uprawach przemysłowych, sadownictwie oraz przydomowych ogródkach. Jak to możliwe, że kwasy humusowe mają tak szerokie właściwości? Zawdzięczają to głównie swojemu pochodzeniu i funkcji, jaką odgrywają w przyrodzie. Są bowiem głównym składnikiem próchnicy glebowej i w znacznej mierze odpowiadają za żyzność podłoża. Ponieważ zwiększają przyswajalność wszystkich składników pokarmowych, to z powodzeniem można je aplikować niemalże w każdej uprawie.

Nawożenie warzyw kwasami humusowymi
Główną przewagą kwasów humusowych nad tradycyjnymi nawozami mineralnymi jest to, że wpływają na zdrowie i właściwości gleby. Poprawiają jej strukturę, przepuszczalność i retencję wodną. W konsekwencji są szczególnie przydatne w czasach, kiedy niemalże całym światem wstrząsają kolejne susze. Kwasy humusowe znacznie ułatwiają zarządzanie zasobami wodnymi i wspomagają zatrzymywanie wody w glebie.
Rzecz jasna sama woda to nie wszystko. Gleba musi być również bogata w składniki mineralne. Kwasy humusowe pomagają również i w tym. Dzięki zdolności do tworzenia kompleksów chelatowych mogą się łączyć z jonami wszystkich najważniejszych minerałów i w ten sposób wspomagać ich transport do roślin. Co więcej, są doskonałym źródłem pożywienia dla mikroorganizmów żyjących w glebie. Mikroby także poprawiają dostępność substancji odżywczych w glebie, ponieważ w wyniku ich działalności minerały zmieniają formę z nieprzyswajalnej przez rośliny w przyswajalną. Krótko mówiąc, chociaż kwasy humusowe same nie są pożywieniem dla warzyw i owoców, to znacząco zwiększają ilość dostępnych roślinom mikro i makroelementów. Badania wykazały, że w uprawach o dużym areale można zmniejszyć nawożenie NPK o 40% i zastąpić je kwasami humusowymi. Plony będą takie same lub nawet lepsze, za to w kieszeni producenta rolnego zostanie więcej pieniędzy.
Wysokie ceny nawozów w porównaniu do niedrożejących kwasów humusowych?
Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że rosnące koszty energii odbijają się na całym przemyśle, więc być może dotkną również produkty zawierające kwasy humusowe. Niemniej jednak w produkcji humusowych nawozów i stymulatorów wzrostu nie wykorzystuje się tak wielu surowców (np. amoniaku), których rosnące ceny odbijają się na rynku nawozów tradycyjnych. Poza tym większość preparatów bazujących na substancjach humusowych jest całkowicie ekologiczna. Dzięki temu omijają je unijne rozporządzenia, nakładające ograniczenia na stosowanie nawozów mineralnych. Rozporządzenia te również wpływają na rynek nawozów, np. poprzez koszty uprawnień do emisji dwutlenku węgla.

Wysokie ceny nawozów nie są przeszkodą. Taniej, efektywniej i bardziej ekologicznie jest stosować kwasy humusowe
Zmiany klimatyczne i związane z nimi nowe przepisy prawne są ogromnym wyzwaniem zarówno dla rolników, jak i przemysłu nawozowego. Głównym celem rolników, którzy chcą utrzymać plonowanie na zadowalającym poziomie przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów, powinno być świadome zarządzanie strukturą gleby i dostępnymi w niej składnikami pokarmowymi. Innowacyjne produkty zawierające kwasy humusowe oferują dokładnie to, co jest niezbędne w każdej uprawie: zwiększenie przyswajalności mikro i makroelementów i wzmocnienie systemów korzeniowych roślin. Pozwalają zaoszczędzić, ponieważ zwiększają efektywność nawozów NPK, dzięki czemu nie trzeba ich używać w dużych ilościach. To świetny sposób na gospodarowanie zasobami i uzyskiwanie zadowalających rezultatów. Szczególnie w czasach drożejących nawozów mineralnych i zmian klimatycznych.