Kwasy humusowe w uprawie pszenicy

kwasy humusowe w uprawie pszenicy

Pszenica jest jedną z głównych roślin uprawnych, hodowaną na całym świecie od tysięcy lat. W Polsce pszenicę uprawia się na około 20% wszystkich gruntów rolnych. Wymaga ona odpowiednich warunków klimatycznych, między innymi gleby o wysokiej wilgotności. Poszczególne odmiany pszenicy różnią się pod względem odporności na czynniki pogodowe, ale wszystkie mają wysokie wymagania glebowe oraz pokarmowe. Dlatego, aby uzyskać okazałe plony, stosuje się zarówno nawozy doglebowe, jak i dolistne stymulatory wzrostu, które dokarmiają rośliny.

Warunki do uprawy pszenicy

Fotografowie uwielbiają robić zdjęcia pszenicy w słońcu, a pszenica uwielbia słońce. Im więcej życiodajnych promieni słonecznych, tym lepiej produktywna będzie. Idealne nasłonecznienie tego zboża wymaga przynajmniej 6 godzin pełnego słońca.

Pszenica jest też dość niepobłażliwa w kwestii deszczu. Zbyt obfite opady w nieodpowiednim momencie mogą spowodować uszkodzenia plonów, ale całkowitej suszy, jak niemalże każda roślina, pszenica nie znosi. Wymagana ilość opadów różni się w zależności od gatunku zboża i waha się od 30 do 100 cm.  Najbardziej przychylny rozkład opadów jest wtedy, gdy największe przypadają na czerwiec. Niestety, w Polsce krzywa rozkładu opadów kształtuje się inaczej, co powoduje spadek ilości plonów pszenicy jarej.

Słońce i woda, chociaż bardzo ważne dla prawidłowego wzrostu każdej rośliny, same w sobie nie wystarczą. Pszenica wymaga także wysokiej jakości gleby o uregulowanym odczynie (pH powyżej 6,0; do 6,8) i dużej zawartości próchnicy. Na potencjale plonotwórczym zbóż odbija się bogactwo gleby w substancje odżywcze, przede wszystkim w przyswajalne formy fosforu, potasu i magnezu, ale także miedzi i manganu, na których niedobór pszenica jest szczególnie wrażliwa. Niskie zawartości manganu są najczęściej charakterystyczne dla gleb świeżo wapnowanych.

Nawożenie pszenicy

Wysokie wymagania glebowe oraz pokarmowe pszenicy powodują, że bez nawozu ani rusz. Pszenicy nie powinno nawozić się obornikiem, dlatego tylko optymalne wykorzystanie nowoczesnych specyfików zapewni ci doskonałe plony. Nawozy mineralne z fosforem i potasem dają najlepsze efekty po wymieszaniu z warstwą gleby. Skuteczne są także preparaty zawierające kwasy huminowe. Produkowane z węgla brunatnego lub torfu specyfiki to innowacyjne rozwiązanie dla twoich upraw. Niezwykle istotne jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnych nawozów nieorganicznych, kwasy humusowe znacząco wpływają na właściwości strukturalne gleby. Zwiększają jej zdolność do zatrzymywania wody, co ma kluczowe znaczenie, zwłaszcza w okresie suszy. Między innymi z tego względu warto z nich skorzystać w przypadku upraw pszenicy, która jest zbożem potrzebującym największego nawodnienia akurat wtedy, gdy w Polsce zazwyczaj panuje okres deficytów wodnych.

Kwasy humusowe zwiększają odporność roślin na wahania temperatur

W okresie wegetacji idealna temperatura dla pszenicy wynosi około 15,5°C. Optymalne warunki rozwoju we wczesnej fazie wzrostu są wtedy, gdy jest ciepło i wilgotno. Z kolei późniejsze stadia wymagają dużej ilości słońca oraz zmniejszonej wilgoci. Dla pszenicy niebezpieczne są niskie temperatury (takie jak w Polsce w maju tego roku), ponieważ spowalniają wzrost korzenia. Zapobiec temu mogą kwasy huminowe. Rośliny hodowane w glebach bogatych w te substancje cechują się wzmocnionymi systemami korzeniowymi. Skorzystaj z kwasów huminowych, aby korzenie pszenicy stały się bardziej odporne na niskie temperatury i rozrastały się ze wzmożoną siłą.

Łatwy dostęp do substancji odżywczych dzięki kwasom humusowym

Stosując stymulatory wzrostu bazujące na kwasach huminowych, zapewnisz pszenicy mocniejsze korzenie. Dzięki temu rośliny będą mogły swobodniej i skuteczniej pobierać z gleby składniki pokarmowe, w tym tak istotne dla nich miedź i mangan. Efekty te potwierdzają badania, w których stwierdzono, że kwasy huminowe wpływają m.in. na wzrost masy korzenia oraz pochłanianie wilgoci i azotu. Zacznij zmieniać na lepszą jakość plonów pszenicy stosując kwasy huminowe!