Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw. Jego potencjał leczniczy jest tak duży, że bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Ma również szerokie zastosowania kulinarne, jest składnikiem wielu potraw i sosów. Najsmaczniejszy i najzdrowszy jest oczywiście własnoręcznie wyhodowany czosnek. Przy odrobinie planowania podczas sadzenia oraz odpowiednim nawożeniu jego uprawa jest wyjątkowo prosta. Kwasy humusowe w uprawie czosnku sprawią, że będzie on duży, smaczny i zdrowy. Czytaj dalej, a poznasz niezawodne porady dotyczące hodowli tego warzywa.
Wymagania uprawowe czosnku
Czosnek wymaga gleby żyznej, lekkiej i bogatej w próchnicę. Ponieważ korzenie czosnku są stosunkowo niewielkie, to potrzebuje on dobrego nawadniania i stałego dostępu do składników mineralnych. Kluczowy etap wzrostu jest na początku, podczas wstępnego rozwoju. Wszelkie niedobory oraz zaniedbanie w tym okresie odbiją się negatywnie na ilości plonów.

Sadzenie czosnku
Materiałem służącym do rozmnażania czosnku są ząbki, które oddziela się od główek i wsadza do ziemi na głębokość około 5 cm. Odległość między rzędami powinna wynosić 15 cm. Czosnek można sadzić zarówno wiosną (przełom marca i kwietnia), jak i jesienią (nawet do początku listopada). Rośliny posadzone wiosną dojrzewają do zbioru latem, a te z sadzenia jesiennego następnej wiosny.
Nawożenie czosnku
Duże wymagania pokarmowe czosnku powodują, że w celu osiągnięcia optymalnych plonów niezbędne jest nawożenie. Warzywo potrzebuje szeregu makroelementów (azotu, magnezu, potasu, wapnia, fosforu) i mikroelementów (miedzi, cynku, manganu i molibdenu). Z tego powodu najlepszą metodą jest kompleksowe nawożenie organiczne kwasami humusowymi, ponieważ poprawią one przyswajalność wszystkich substancji odżywczych. Czemu zawdzięczają takie wszechstronne działanie? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, trzeba zacząć od tego, czym w ogóle są substancje humusowe.
Kwasy humusowe w uprawie czosnku: naturalne źródło żyznej gleby
Za tajemniczą nazwą substancji humusowych kryją się związki, które powstają w wyniku procesu rozkładu materii organicznej. Wyróżnia się trzy rodzaje kwasów humusowych: kwasy fulwowe, kwasy huminowe oraz huminy. Tworzą one warstwę próchniczą gleby i odpowiadają za jej bogactwo mineralne. Proces ich powstawania trwa setki lat. Dlatego tereny, które są mocno eksploatowane i na których nie stosuje się płodozmianu, szybko się wyjaławiają i wymagają nawożenia. Jednakże nawozy mineralne to tylko tymczasowe rozwiązanie. Owszem, dostarczają roślinom niezbędnych substancji, ale w żaden sposób nie odbudowują gleby. Tymczasem preparaty, które zawierają ekstrahowane z torfu lub leonardytu kwasy humusowe mają szereg właściwości poprawiających strukturę gleby. Dzięki temu nie tylko poprawiają plonowanie roślin, ale też pomagają dbać o glebę i środowisko.

Mocniejsze korzenie to lepsze plony czosnku
Jedną z ważniejszych własności kwasów humusowych jest stymulacja wzrostu systemów korzeniowych, zwłaszcza w pionie. Jest to szczególnie istotne w przypadku czosnku, którego korzenie zazwyczaj sięgają na głębokość tylko 30 cm. Mocniejsze i lepiej rozwinięte korzenie ułatwiają pobieranie składników odżywczych. Tym bardziej że kwasy huminowe poprawią również napowietrzenie gleby, dzięki czemu korzenie mogą łatwiej wnikać w glebę. Zastosuj kwasy humusowe w uprawie czosnku, a nie będziesz się martwić, że zabraknie mu niezbędnych mikro i makroelementów.
Kwasy humusowe w uprawie czosnku czyli dorodne i plony na wyciągnięcie ręki
Duże wymagania pokarmowe czosnku sprawiają, że ich wyhodowanie nie jest tak proste, jakby się mogło wydawać. Główki często są małe i zdeformowane. Nawożenie nie jest łatwe, ponieważ w domowych warunkach trudno ocenić, jakich substancji odżywczych brakuje Twoim uprawom. Dlatego idealnym rozwiązaniem są kwasy humusowe. Nie dostarczają do ziemi konkretnego pierwiastka, a zamiast tego wpływają na właściwości fizykochemiczne i biologiczne gleby. Będziesz mieć pewność, że Twój czosnek ma wszystko, czego potrzebuje do optymalnego wzrostu. Ponadto stymulatory wzrostu bazujące na kwasach humusowych są całkowicie naturalne i można je aplikować bez żadnej szkoda dla środowiska oraz walorów zdrowotnych plonów. Jeżeli zależy Ci na zdrowych i dorodnych główkach czosnku, to kwasy humusowe są świetnym wyborem.