Rosnące ceny nawozów, brak rąk do pracy, kryzys klimatyczny i związane z nim ograniczenia w stosowaniu środków produkcji rolnej – to tylko niektóre z problemów, z którymi boryka się współczesne rolnictwo. W związku z tym rośnie potrzeba innowacyjnych rozwiązań, które pomogą rolnikom osiągnąć obfite plony, jednocześnie nie niszcząc ekosystemu. Kwasy humusowe stosowane w rolnictwie mogą być owym innowacyjnym rozwiązaniem. Poznaj bliżej te substancje i dowiedz się, jakie korzyści czekają na Ciebie, jeżeli z nich skorzystasz.
Czym są kwasy humusowe?
Kwasy humusowe to wielocząsteczkowe związki, które są głównym składnikiem warstwy próchniczej gleby. Zasobność gleby w te substancje jest jednym z głównych czynników wpływających na żyzność podłoża. Powstają w procesie rozkładu resztek organicznych nazywanym humifikacją. Poszczególne rodzaje kwasów humusowych mogą się różnić między sobą strukturą chemiczną, jest ona bowiem uzależniona od rodzaju materii organicznej, z której powstały. Humifikacja jest niezwykle żmudnym i długotrwałym procesem, dlatego tak trudno odbudować próchnicę na wyjałowionych terenach.
Ze względu na rozpuszczalność w wodzie wyróżnia się trzy rodzaje związków humusowych: kwasy huminowe (rozpuszczalne jedynie w warunkach kwasowych, przy pH < 2), kwasy fulwowe (rozpuszczalne niezależnie od pH) oraz huminy (nierozpuszczalne niezależnie od pH). Jak do tej pory najmniej poznaliśmy te ostatnie. Analiza laboratoryjna kwasów huminowych wykazała m.in. że pełnią ważną funkcję w procesach wymiany jonowej oraz tworzenia związków chelatowych. Kwasy fulwowe mają niewielki rozmiar cząsteczek, dzięki czemu z łatwością wnikają do korzeni, łodyg i liści roślin, przenosząc w ten sposób substancje mineralne. Z tego powodu są kluczowym składnikiem nawozów dolistnych.

Ze względu na to, że naturalny proces powstawania kwasów humusowych jest powolny, zaleca się ich uzupełnianie produktami komercyjnymi. Kwasy huminowe i fulwowe wykorzystywane w stymulatorach wzrostu są zazwyczaj ekstrahowane z utlenionej formy węgla brunatnego (leonardytu).
Liczne efekty stosowania humusowych biostymulatorów obejmują przede wszystkim poprawę struktury gleby, zwiększenie retencji wody, poprawę przyswajalności substancji odżywczych, stymulację wzrostu systemów korzeniowych oraz pobudzanie rozwoju populacji mikroorganizmów glebowych. Poprawa jakości gleby, jaką uzyskasz, dzięki zastosowaniu kwasów humusowych, daje korzyści zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne.
Kwasy humusowe w rolnictwie a ekologia
Kwasy humusowe stanowią skuteczną odpowiedź na wiele współczesnych problemów środowiskowych. Przede wszystkim gleby o optymalnej zawartości kwasów humusowych są znacznie żyźniejsze, a więc nie wymagają drastycznego nawożenia preparatami mineralnymi. Nawozy mineralne, przez to, że mogą być wypłukiwane do wód gruntowych, są ogromnym zagrożeniem dla środowiska. W europejskim rolnictwie dąży się do stopniowego zmniejszania udziału środków chemicznych w programach nawożenia. Kwasy humusowe to doskonała alternatywa, która zapewni Ci obfite plony przy zerowym negatywnym wpływie na ekosystem.
Samo ograniczenie stosowania nawozów mineralnych to nie wszystko – kwasy huminowe mają również bardziej bezpośredni wpływ na środowisko. Mocne i rozwinięte korzenie, które uzyskasz dzięki substancjom humusowym, zapobiegają mieszaniu się azotanów i pestycydów z wodami gruntowymi. Kwasy huminowe pozwalają również zmniejszyć wysoką zawartość soli w glebie, w konsekwencji obniżając jej toksyczność.
Podstawą rolnictwa ekologicznego jest dbanie o warstwę próchniczą gleby. Kwasy humusowe, jako substancje, które są głównym składnikiem próchnicy, sprawdzają się w tej roli doskonale.

Ekonomiczny aspekt stosowania kwasów humusowych w rolnictwie
Regularne stosowanie stymulatorów wzrostu zawierających kwasy humusowe pozwala obniżyć nawożenie NPK nawet o 40% przy jednoczesnym zachowaniu jakości i ilości plonów. Ponadto jest to działanie dające efekty długoterminowe, poprawiające jakość gleby na przyszłość. Takiego efektu nie otrzymasz tradycyjnymi metodami. Ponadto zwiększa się zdolność gleby do zatrzymywania wody, co pomaga zoptymalizować zabiegi nawadniające oraz wspomaga ochronę roślin w okresach suszy. Efekty poprawiające plonowanie dotyczą wszystkich rodzajów gleb, dlatego kwasy humusowe można z powodzeniem wykorzystywać w każdym rodzaju uprawy.