Kwasy humusowe, czyli odpowiedź na pytanie jak produkować żywność w zgodzie z naturą

Susze, zmiany klimatyczne i rosnące zapotrzebowanie na energię wymagają reorientacji konwencjonalnych przemysłowych systemów produkcji żywności. Jeżeli dodać do tego zmiany nastrojów konsumentów i rosnącą popularność produktów bio, nie ma co się dziwić, że coraz więcej rolników decyduje się na uprawy ekologiczne. Chociaż współczesne rolnictwo przemysłowe produkuje ogromne ilości żywności, to jednocześnie prowadzi do wielu niszczycielskich skutków. Tymczasem populacja ludności na świecie stale rośnie, a wraz z nim zapotrzebowania konsumpcyjne. Prowadzi to do tego, że cały przemysł żywnościowy jest w dramatycznej potrzebie stworzenia i popularyzacji nowych, ekologicznych i zrównoważonych technik produkcji i praktyk rolniczych. Szansą na to są kwasy humusowe, które sprawiają, że ziemia jest uprawiana w zgodzie z naturą.

Dlaczego ekologiczne rolnictwo jest ważne?

Rolnictwo nienaruszające ekologicznej równowagi ma szereg zalet dla środowiska i całego ekosystemu. Przede wszystkim prowadzi do regeneracji i odżywienia gleby. Konwencjonalne środki nawożenia i ochrony roślin być może i wspomagają wzrost oraz plonowanie roślin, ale ich długofalowe efekty wyjaławiają glebę. Tymczasem rolnictwo ekologiczne wspiera glebę w dalszej perspektywie czasowej. Zamiast na bezpośrednie odżywianie warzyw i owoców, nacisk jest kładziony na wzbogacenie ziemi. Naturalne nawozy i płodozmian uwalniają gleby od toksycznych, szkodliwych dla ludzi i zwierząt środków.

Inne istotne cechy zrównoważonego rolnictwa to mniejsze wymagania energetyczne oraz lepsza gospodarka wodna. Ekologiczne uprawy nie są tak silnie uzależnienie od pochłaniających ogromne ilości energii maszyn oraz paliw kopalnych. Co więcej, wykorzystują techniki oszczędzania wody, np. nawadnianie kropelkowe. W połączeniu z uprawami warzyw wieloletnich o głębokich korzeniach (np. karczochów i szparagów), które nie wymagają dużej ilości wody, daje to rolnikowi pewność, że jego uprawy są przygotowane na okresy deficytów wodnych.

Kwasy humusowe w zgodzie z naturą – kampania na rzecz ekologicznej żywności

Wszystko to brzmi bardzo pięknie, ale czy uprawy ekologiczne rzeczywiście są w stanie zapewnić rolnikowi odpowiednie plony? Czy brak dostępu do szerokiej gamy środków wspierających produkcję nie okaże się opłakany w skutkach? Na szczęście technicy rolni nie zostają pozbawieni wszelkich działań poprawiających plonowanie i stymulujących wzrost warzyw. Wciąż mogą aplikować naturalne nawozy, takie jak obornik czy gnojówka. Dużą renomą cieszą się preparaty zawierające kwasy humusowe. Wytwarza się je z węgla brunatnego bądź torfu i są całkowicie ekologiczne. Stanowią więc niebagatelne wsparcie w zrównoważonych gospodarstwach, a także mniejszych warzywnikach, ogródkach i sadach. W czym tkwi ich sekret?

Struktura gleby podstawowym czynnikiem sprzyjającym plonowaniu

Najważniejsze dla potencjału plonotwórczego roślin są dwa elementy: sprzyjające warunki atmosferyczne oraz żyzna gleba. Na pierwszy z nich nie mamy wpływu i mieć nie będziemy, chyba że powstaną metody zmian pogody rodem z filmów science fiction. Pozostają więc działania na rzecz poprawy żyzności gleby. Kwasy humusowe robią właśnie to – oddziałują na właściwości fizyczne gleby, zmieniają jej strukturę na gruzełkowatą, zwiększają napowietrzenie i pojemność wodną. Dzięki nim gleba staje się przyjaźniejszym środowiskiem zarówno dla uprawianych warzyw, jak i żyjących w niej mikroorganizmów, które mają ogromne znaczenie dla zachodzących w niej procesów.

Co czeka nas w przyszłości?

W Polsce popularność metod rolnictwa ekologicznego stale rośnie. Decydują się na nie głównie gospodarstwa o małym areale. Organizowane są wydarzenia popularyzację stabilne, odnawialne i zbilansowane systemy rolnicze. Pozwala to spodziewać się, że upraw ekologicznych będzie przybywało, a wraz z nimi wzrośnie popularność środków bazujących na kwasach humusowych.