Kwasy humusowe w walce o Europejski Zielony Ład

Europejski Zielony Ład jest inicjatywą Komisji Europejskiej dążącą do osiągnięcia neutralności klimatycznej do roku 2050. Znaczna część legislacji wprowadzonych na rzecz walki o klimat dotyczy rolnictwa. Z rynku znikają produkty szkodliwe dla środowiska, a promowane są działania na rzecz ekosystemu, takie jak oczyszczanie gleb z zanieczyszczeń. Ekstrahowane z leonardytu kwasy humusowe okazują się ogromnym wsparciem w tych działaniach. Sprawdź, dlaczego warto z nich korzystać zarówno w przemysłowych uprawach o dużym areale, jak i w przydomowych ogródkach i sadach.

Europejski Zielony Ład a kwasy humusowe

Czym jest Europejski Zielony Ład?

Zanim przyjrzymy się bliżej zbawiennym właściwościom kwasów humusowych, zobaczmy, dlaczego ich wykorzystanie może okazać się niezbędne dla utrzymania Zielonego Ładu UE. Nadrzędnym celem unijnego zestawu przepisów dotyczących klimatu jest obniżenie emisji związanych z globalnym ociepleniem. Pomysłodawcy inicjatywy chcieliby to osiągnąć bez szkody dla gospodarki UE. Oczywiście osiągnięcie takiego celu jest niezwykle trudne, a w związku z tym wprowadzane przepisy i wytyczne są rozbudowane i skomplikowane. Taktyka działań skupia się na siedmiu obszarach, wśród których trzy bezpośrednio dotyczą rolnictwa: obszar zrównoważonego rolnictwa, strategia „od pola do stołu” oraz bioróżnorodność. Nacisk kładziony na sektor rolnictwa nie dziwi, ponieważ jest to, obok transportu, jedna z głównych branż emitujących największe ilości gazów cieplarnianych. Wyraźnie widać więc, jak pilnie rolnictwo potrzebuje nowych strategii oraz innowacyjnych rozwiązań. Remedium na sytuację, w której znajdują się producenci rolni, mogą być kwasy humusowe.

Kwasy humusowe budulcem próchnicy

Substancje humusowe znajdujące się w glebie (ale nie tylko, bo można je znaleźć również w wodach) są wielocząsteczkowymi związkami powstającymi w wyniku rozkładu materii organicznej. Ze względu na rozpuszczalność w wodzie dzielą się na trzy rodzaje: kwasy huminowe (trudno rozpuszczalne w wodzie), kwasy fulwowe (całkowicie rozpuszczalne) oraz huminy (całkowicie nierozpuszczalne). Stanowią główny składnik próchnicy glebowej, a co za tym idzie, odpowiadają za żyzność ziemi. Ilość próchnicy w glebie można uzupełniać, stosując preparaty zawierające kwasy huminowe.

Ekologiczne właściwości kwasów huminowych

Substancje humusowe wzbudzają w ostatnich dziesięcioleciach rosnące zainteresowanie naukowców. Wyjątkowe właściwości kwasów huminowych powodują, że znacznie poprawiają potencjał plonotwórczy roślin. Z tego powodu są z powodzeniem wykorzystywane jako stymulator wzrostu w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Jednakże naukowców interesuje również ich potencjalny wpływ na środowisko. Dzięki zdolności do tworzenia kompleksów chelatowych mogą łączyć się z jonami metali ciężkich. Ma to istotne znaczenie dla środowiska glebowego, do którego zostały wprowadzone toksyny wskutek nadmiernego nawożenia mineralnego oraz używania pestycydów. Takie zanieczyszczenia mają ogromny wpływ na środowisko, ponieważ mogą być wypłukiwane do wód gruntowych. Pogarszają również jakość gleby, przez co zwiększa się presja na używanie kolejnych nawozów w celu utrzymania plonów na zadowalającym poziomie. W ten sposób napędza się błędne koło rosnącej toksyczności. Kwasy humusowe mogą stanowić remedium na ten stan rzeczy, ponieważ mogą wychwytywać toksyczne cząsteczki metali.

Europejski Zielony Ład a kwasy humusowe

Europejski Zielony Ład a doskonałe plony

Zmniejszanie toksyczności gleby to nie jedyne pozytywne działanie kwasów huminowych. Przede wszystkim znacznie poprawiają plonowanie roślin. Oto główne właściwości substancji humusowych, które wpływają na rozwój roślin:

  • stanowią źródło pożywienia dla mikroorganizmów glebowych, dzięki czemu zwiększają ich populację;
  • poprawiają retencję wodną, co pomaga w nawadnianiu upraw, szczególnie w okresach suszy;
  • zwiększają produkcję chlorofilu w liściach, usprawniając procesy fotosyntezy;
  • wzmacniają naturalną odporność roślin na czynniki stresowe;

Preparaty humusowe przychodzą z odsieczą rolnikom w dobie kryzysu klimatycznego i walczącego z nim Europejskiego Zielonego Ładu. Pomagają osiągnąć optymalne plonowanie bez wykorzystywania środków chemicznych wycofywanych z rynku z powodu unijnych regulacji. Ich stosowanie jest użyteczną alternatywą dla standardowych nawozów.