Częścią bogatego ekosystemu, w którym egzystują rośliny, są różnorodne drobnoustroje glebowe. Niektóre z tych mikroorganizmów (np. bakterie wiążące azot) pełnią zasadniczą funkcję w procesie wzrostu roślin. Wpływają m.in. na strukturę podłoża i przyswajalność składników odżywczych. Z tego powodu są wykorzystywane w ogrodnictwie i rolnictwie jako wsparcie dla wzrostu roślin. Tym bardziej że rośnie presja, aby ograniczać stosowanie nawozów mineralnych, których negatywne oddziaływanie na środowisko staje się coraz bardziej odczuwalne. Wykorzystanie mikroorganizmów okazuje się doskonałą alternatywą dla chemicznych środków. Poznaj bliżej te pożyteczne mikroby oraz dowiedz się, jak możesz zwiększyć ich ilość w glebie.
Czym są mikroorganizmy glebowe?
Mikroorganizmy to maleńkie formy życia, które można dostrzec jedynie pod mikroskopem. Zaliczają się do nich głównie bakterie, pierwotniaki oraz mikroskopijne grzyby. Żyją we wszystkich typach środowisk, w tym np. w ludzkiej skórze, ale dla nas najbardziej interesujące są te, które można znaleźć w glebie. A jest ich tam całe mnóstwo: szacuje się, że jeden gram zawiera do kilku miliardów bakterii. To znaczy, że w łyżeczce ziemi jest więcej mikrobów, niż ludzi na całej planecie!
Jak na tak liczną gromadę organizmów, o drobnoustrojach wciąż wiadomo stosunkowo niewiele. Większości z nich nie udało się jeszcze zbadać w warunkach laboratoryjnych. Niemniej jednak pewne jest, że niektóre z gatunków mają znaczący wpływ na wzrost roślin. Biorą udział w przyswajaniu składników odżywczych, powstrzymują szkodniki i choroby oraz przyczyniają się do agregacji gleby, zatrzymywania wilgoci i akumulacji materii organicznej.
Wpływ mikroorganizmów na żyzność gleby
Potencjał plonotwórczy roślin jest w dużej mierze determinowany przez warunki glebowe. Chociaż dla poziomu żyzności ziemi istotna jest zawartość substancji mineralnych (głównie azotu, fosforu i potasu), to równie ważna jest aktywność mikroorganizmów. Główne funkcje drobnoustrojów glebowych to:
- wiązanie azotu;
- wspomaganie obiegu składników odżywczych ważnych dla roślin;
- tłumienie patogenów i szkodników;
- poprawa odporności roślin na suszę i stres;
- poprawa struktury podłoża;
- gromadzenie węgla i materii organicznej;
- agregacja gleby;
Jak widać, żyjące w ziemi mikroorganizmy, chociaż niewielkie, są potężnym sprzymierzeńcem w działaniach optymalizujących warunki wzrostu roślin. W perspektywie wpływu na żyzność ziemi oraz plonowania roślin najważniejsze jest to, że drobnoustroje przekształcają składniki odżywcze nieprzyswajalne dla roślin (np. azot gazowy) w formę przyswajalną (np. azot w formie amonowej). Dzięki temu znacznie zwiększają dostępność substancji pokarmowych. Inne mikroby, takie jak grzyby mikoryzowe, wchodzą w symbiotyczną relację z korzeniami roślin. Dostarczają im fosfor i pozostałe składniki odżywcze, w zamian pobierając węgiel.
Jak zadbać o ilość mikroorganizmów w glebie?
Niestety, używane w rolnictwie i ogródkach środki chemiczne zaburzają mikrobiologiczną równowagę i wyjaławiają grunt. Na mało żyznym gruncie nic nie chce rosnąć, sfrustrowany hodowca aplikuje więc kolejne porcje nawozów mineralnych, wpadając w błędne koło degradacji gleby. Alternatywnym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych nawozów oraz stymulatorów wzrostu. Świetnie spisuję się preparaty bazujące na kwasach humusowych. W przeciwieństwie do środków mineralnych ich jedyną rolą nie jest dostarczenie roślinom składników pokarmowych. Oprócz tego wpływają na fizyczne i chemiczne właściwości gleby, np. poprzez zwiększenie pojemności wodnej oraz regulację pH. Kwasy humusowe zwiększają także populację drobnoustrojów, m.in. dlatego, że są źródłem węgla, czyli pożywienia mikrobów. Stymulatory wzrostu bazujące na kwasach humusowych nie tylko zapewnią roślinom dostęp do substancji odżywczych, ale są doskonałym sposobem na odbudowę zdziesiątkowanych populacji mikroorganizmów. Zastosuj je w swoim ogrodzie, a odbudujesz życie biologiczne w glebie i w konsekwencji zapewnisz roślinom doskonałe warunki do plonowania.