Pieczarki w porównaniu do prawdziwków, czy kurek są dużo tańszą alternatywą, po którą chętnie sięgają Polacy. Grzyby te doskonale nadają się do pizzy, zup i na grilla. Jak się okazuje ich hodowla jest możliwa również w domu.
Kilka faktów na temat pieczarek
Pieczarki należą do rodzaju Agaricus i są często określane jako Agaricus bisporus. To jedne z najbardziej popularnych i powszechnie spożywanych grzybów na świecie. Oryginalnie pochodzą z obszarów Europy i Ameryki Północnej, ale dzięki uprawie stały się dostępne na całym świecie.
Istnieje kilka odmian pieczarek, takich jak biała pieczarka, pieczarka kremowa (cremini), pieczarka brunatna (portobello) i innych. Ich ogromną zaletą jest niskokaloryczność, ponadto są one bogate w białko, błonnik, witaminę D, witaminy z grupy B, selen, miedź i inne minerały. Dodatkowo są również źródłem antyoksydantów, takich jak selen i ergotioneina.
Pieczarki – uprawa w domu
Pieczarki mogą być uprawiane w warunkach domowych przy użyciu specjalnych zestawów do uprawy, zawierających podłoże i zarodniki. Uprawa pieczarek jest bardzo prosta i o ile będziemy przestrzegać pewnych zasad. Mamy 100% gwarancji na sukces.
Stanowisko, w którym będziemy hodować pieczarki powinno mieć temperaturę od od 14 do 25°C. W takiej sytuacji grzyby możemy uprawiać cały rok, również zimą.
Do uprawy pieczarek potrzebujemy specjalnego foliowego worka lub skrzynki. Podłoża z zarodkami pieczarek są z łatwością dostępne w większości sklepów ogrodniczych. Dla naszych pieczarek można zrobić mini szklarnię. Do jej środka wykłada się lekko zwilżoną ziemię, do której można dodatkowo zastosować kwasy humusowe FLORAHUMUS. Pieczarki rosną w ciemności, ale mogą korzystać z kilku godzin dziennego światła. Uprawa pieczarek nie jest wymagająca, warto jednak raz na jakiś czas sięgnąć górną część naszej mini szklarni i sprawdzić, czy gleba zachowuje odpowiednie nawilżenie.
Pierwsza pieczarka
Już po 3 tygodniach można zebrać pierwsze zbiory pieczarek. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że nasza hodowla starczy na około 3 miesiące. Oznacza to, że po pierwszych zbiorach możemy mieć pewność, że w tym miejscu wyrosną kolejne grzyby.