Lato powoli dobiega końca, a wraz z nim czas, gdy cieszymy się świeżymi warzywami i owocami. Nie pora jednak spuszczać nosa na kwintę. To dobry moment, aby zagospodarować puste miejsce na grządkach. Rośliny, z których zbiorów cieszyliśmy się latem, mogą zostać zastąpione warzywami poplonowymi. Te gatunki oferują zbiory nawet do końca jesieni! Które warzywa są dobre na poplon w ogrodzie? Po co siać poplony?
Czym jest poplon?
Zacznijmy od podstaw. Czym właściwie jest poplon? Od końca kwietnia do połowy maja (czasami nieco dłużej) wysiewane i sadzone są warzywa tzw. plonu głównego (np. marchewka, pomidory czy ogórek). Gdy zostają one zebrane, to na zwolnionym w ten sposób miejscu można posadzić kolejne rośliny – czyli właśnie poplon.
Dlaczego warto siać poplon w ogrodzie?
Poplon pozwala wykorzystać wolną przestrzeń na grządkach, dzięki czemu nawet późną jesienią można cieszyć się zdrowymi, smacznymi warzywami. Dodatkowe zbiory to jednak niejedyne zalety poplonu. W zależności od wybranego gatunku (o czym za chwilę) rośliny poplonowe pomagają także spulchnić glebę oraz dostarczyć do niej materii organicznej. W efekcie zwiększają żyzność podłoża, które w przyszłości wyda więcej plonów dobrej jakości.
Które gatunki roślin są dobre na poplon?
W ogrodzie poplon może pełnić dwie funkcje: dostarczyć dodatkowych zbiorów oraz zwiększyć żyzność gleby. Nie zawsze jeden gatunek może spełnić je obie, dlatego trzeba się porządnie przyłożyć do wyboru odpowiednich roślin. Które więc warzywa wybrać?
Doskonale nadają się m.in. rzodkiewka, sałata, kalarepa, jarmuż, endywia, szczaw, szpinak i roszponka. Trzeba pamiętać, że po wysiewie warzywa potrzebują szczególnie dużo wody. Bez odpowiedniej wilgotności nie wykiełkują.
A co z poplonem, który pomaga zwiększyć żyzność gleby? W tym wypadku szczególnie dobrze sprawdzają się rośliny bobowate.
Rośliny bobowate na poplon
Rośliny strączkowe i bobowate to doskonały zielony nawóz. Dzięki symbiozie z tzw. bakteriami brodawkowymi pomagają wiązać azot z atmosfery, tym samym znacznie zwiększając zasobność gleby w ten cenny pierwiastek. Co więcej, same nie mają raczej dużych wymagań, dzięki czemu nie zużyją naturalnych zasobów i nie potrzebują intensywnego nawożenia. Są więc tanie w utrzymaniu i dają wymierną korzyść w postaci żyźniejszej, bogatszej gleby. Trzeba jedynie pamiętać, że potrzebują stałego dostępu do światła, dlatego nadają się do uprawy jedynie na stanowiskach dobrze nasłonecznionych.
Kiedy już wybierzesz odpowiednie dla Ciebie rośliny na poplon, czas na ich wsparcie nawozami. W tym celu doskonale sprawdzają się preparaty humusowe.
Kwasy humusowe: idealne do ogrodu i na pole
Kwasy humusowe to organiczne związki o skomplikowanej budowie chemicznej, należące do kategorii supercząsteczek. Są wszechobecne w środowisku – znajdują się m.in. w glebie i odpowiadają za jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Ponieważ są ważne dla zdrowia i jakości gleby, to znalazły zastosowanie jako składnik nowoczesnych stymulatorów wzrostu roślin. Dzięki nim rośliny rozwijają większe i mocniejsze korzenie, co sprawia, że z łatwością pobierają niezbędne składniki mineralne. Efekt ten działa na wszystkich uprawach, ponieważ substancje humusowe oddziałują przede wszystkim na glebę. Dlatego preparaty humusowe znajdują zastosowanie zarówno w ogrodach, jak i dużych uprawach rolniczych, zwłaszcza ekologicznych.
Rośliny bobowate i kwasy humusowe
Zastosowanie preparatów humusowych na poplon z roślin bobowatych ma potencjał na szczególnie dobre rezultaty. To dlatego, że zarówno kwasy humusowe, jak i rośliny strączkowe podwyższają żyzność gleby. Oczywiście na różny sposób: bobowate przede wszystkim zwiększają dostępność azotu. Kwasy humusowe mają dużo bardziej kompleksowe działanie i poprawiają wszystkie charakterystyki gleby. Niemniej jednak występuje tutaj rodzaj synergii, który pozwala na znaczne poprawienie parametrów podłoża i to wszystko w ekologiczny, przyjazny dla środowiska sposób.