Uprawa warzyw. Zwiększ zbiory dzięki kwasom humusowym!

uprawa warzyw

Sezon w pełni, działki zatłoczone ogrodnikami, pomidory pną się w górę i wszyscy czekamy na obfite zbiory. Pomimo tego, że to już połowa czerwca, to wciąż nie jest za późno, aby dogodzić swoim roślinom kwasami humusowymi. Sprawdź, co zyska Twoja uprawa warzyw, jeżeli uraczysz ją nowoczesnym stymulatorem wzrostu roślin.

Uprawa warzyw w czerwcu

Czerwiec uważany jest za miesiąc, w którym sezon ogrodniczy już na dobre się rozkręcił. Prace polegają raczej na pielęgnacji warzywników niż sianiu czy sadzeniu nowych roślin. To prawda, ale mimo tego są jeszcze gatunki dla „spóźnialskich”, które można siać w czerwcu. Oto kilka przykładów:

  • cukinia;
  • ogórki;
  • kabaczek;
  • koper włoski;
  • koper ogrodowy;
  • buraki ćwikłowe;
  • fasola szparagowa.

Trochę tego jest, a to wciąż nie wszystkie gatunki – zachęcamy do własnych poszukiwań. Jeżeli maj był chłodniejszy i do tej pory nie posadziłeś rozsad pomidorów, to na początku czerwca wciąż możesz to zrobić.

Jest więc co siać i sadzić, ale czerwiec pozostanie przede wszystkim miesiącem pielęgnacji: pielenia, podlewania, przycinania, koszenia trawnika i oczywiście nawożenia. W tym ostatnim celu warto stosować przede wszystkim nawozy naturalne: kompost, gnojówkę (np. z pokrzywy) czy kwasy humusowe.

Czym są kwasy humusowe?

Zacznijmy od podstaw: co to właściwie jest, te kwasy humusowe (KH)? Większości ludzi humus zapewne kojarzy się z popularnym na Bliskim Wschodzie sosem, ale to również inna nazwa dla próchnicy glebowej, czyli wierzchniej, najżyźniejszej warstwy gleby. Próchnicę tworzą rozłożone organiczne szczątki (głównie roślinne), z których w procesie humifikacji powstają kwasy humusowe (wśród nich: kwasy huminowe, kwasy fulwowe i huminy). KH są więc głównym składnikiem próchnicy i jako takie odpowiadają za liczne właściwości gleby oraz jej zasobność w materię organiczną i substancje pokarmowe. To w dużej mierze od nich zależy jakość ziemi w Twoim ogrodzie, a więc i późniejsze zbiory.

Skutki niedoboru kwasów humusowych

Skoro kwasy humusowe są tak ważne, to ich niedostatek w glebie musi mieć opłakane konsekwencje, prawda? Rzeczywiście – taki niedobór znacznie obniża jakość i żyzność gleby, przez co rośliny mają ograniczony dostęp do składników odżywczych. Nie pomoże nawet zastosowanie nawozów, ponieważ w takiej glebie utrudniona jest przyswajalność substancji mineralnych – rośliny po prostu nie są w stanie pobrać dostępnych mikro i makroelementów. Na szczęście istnieje możliwość uzupełnienia ilości KH w glebie. W tym celu wystarczy użyć nowoczesnych stymulatorów wzrostu, które bazują na pozyskiwanych z węgla brunatnego substancjach humusowych.

Uprawa warzyw z kwasami humusowymi: zalety

Kwasy humusowe warto stosować nie tylko w wypadku ich niedoboru. Dotychczas przeprowadzone badania wykazały bowiem, że ich aplikacja ma szereg pozytywnych konsekwencji – zarówno dla gleby, jak i dla roślin. Zacznijmy od gleby. Oto, na co możesz liczyć, jeżeli użyjesz w swoim ogrodzie kwasów humusowych:

  • Poprawiona struktura gleby: KH nadają glebie pożądaną strukturę gruzełkowatą, dzięki czemu korzenie łatwiej ją penetrują, woda się lepiej wchłania, a cząsteczki gleby tworzą stabilne kompleksy.
  • Lepsza retencja: KH poprawiają pojemność wodną gleby. W efekcie gleba sprawniej pobiera wodę pochodzącą z deszczów i podlewania oraz skuteczniej ją magazynuje i transportuje do warstw korzeniowych. Bonus: Twoje warzywa będą lepiej znosiły okresy suszy.
  • Neutralizacja pH gleby: odczyn gleby ma ogromne znaczenie dla jej ogólnego zdrowia i jakości. Nieodpowiednie pH może ograniczyć przyswajalność składników pokarmowych i doprowadzić do chorób roślin. Większość gatunków preferuje pH lekko kwaśne lub neutralne – KH pomagają je zachować.
  • Namnożenie pożytecznych mikroorganizmów glebowych: środowisko glebowe to miejsce życia milionów drobnoustrojów, które pełnią istotne funkcje, np. wiążą azot z atmosfery czy też biorą udział w obiegu mikroelementów. KH wpływają na ich populacje, a tym samym pomagają stworzyć zdrowy ekosystem glebowy.

A co z efektami dla roślin? Oto kilka przykładów:

  • Efektywna fotosynteza: KH wspomagają wytwarzanie chlorofilu w liściach. Dzięki temu rośliny są lepiej wybarwione i atrakcyjniej wyglądają, a owoce są zdrowsze i smaczniejsze.
  • Stymulacja wzrostu systemów korzeniowych: to prawdopodobnie jedna z najważniejszych zalet KH. Powodują znaczący wzrost i wzmocnienie korzeni, które wskutek tego zasysają wodę i składniki pokarmowe niczym najmocniejsze odkurzacze kurz przed świętami. To doprawdy potężny efekt, potwierdzony przez zadowolonych rolników i ogrodników.
  • Doskonała jakość i ilość plonów: to właściwie pochodna wszystkich innych efektów stosowania KH. Rośliny efektywniej pobierają mikro i makroelementy, stają się silniejsze i bardziej odporne na choroby i susze. Kwas humusowy jest bezpieczny dla środowiska, masz więc pewność, że Twoje zbiory będą zdrowe i smaczne. To najlepsze, co możesz podarować swojemu ogrodowi.