Jak przygotować kompost własnej produkcji?

kompostownik

Własny kompostownik to najlepsza metoda pozyskania wysokiej jakości nawozu organicznego. Można nim zasilać niemalże wszystkie gatunki roślin: ozdobnych, warzyw oraz drzewek i krzewów owocowych. Jak z odpadów roślinnych uzyskać doskonały nawóz organiczny? Czy do nawożenia roślin wystarczy sam kompost, czy lepiej wesprzeć go innymi środkami, np. kwasami humusowymi? Po odpowiedzi zapraszamy do lektury krótkiego artykułu.

Prawidłowe kompostowanie

Kompostowanie polega na rozkładzie materii organicznej. Do tego procesu potrzebny jest tlen oraz udział mikroorganizmów (i, rzecz jasna, materia, która zostanie rozłożona). Dlatego trzeba co jakiś czas wzruszać lub przemieszać pryzmę, co zapewni niezbędne dotlenienie wszystkim warstwom kompostu. Dodatkowo trzeba pamiętać, aby pryzma nie była mocno zbita, co uniemożliwi swobodny przepływ powietrza. Najlepszym miejscem na kompostownik jest lokacja lekko zacieniona i osłonięta od wiatru. Na zimę pryzmę należy zabezpieczyć materiałem izolacyjnym.

Istnieją sposoby, na przyspieszenie i usprawnienie procesu rozkładu materii, np. podlewanie kompostu rozpuszczonymi w wodzie drożdżami, gnojówkami roślinnymi lub kwasami humusowymi. Szczególnie efektywne są te ostatnie, o czym więcej w dalszej części artykułu.

Co wrzucać na kompostownik?

Optymalny skład kompostu powinien zawierać zarówno materiały bogate w węgiel, jak i azot. Są to przede wszystkim resztki kuchenne, świeżo ścięta trawa, suche liście i drobne gałęzie. Rzecz jasna najlepszym materiałem są warzywa, owoce i obierki po nich, ale trzeba pamiętać, że na kompost nie można wyrzucać zepsutego jedzenia. Dobrze do kompostowania nadaje się także kawa i herbata, skorupki jajek, sadzonki roślin (oczywiście też tylko te zdrowe – porażone chorobą spowodują jej rozprzestrzenienie się).

Natomiast nie należy wrzucać: zepsutego jedzenia, roślin porażonych chorobą, odchodów zwierząt, sztucznych materiałów (szkła, papierosów itp.), jajek, tłuszczów, mięsa i kości.

Kwasy humusowe na kompostownik: czy warto?

Kwasy humusowe to naturalne związki wszechobecne w środowisku, zarówno lądowym, jak i wodnym. Pełnią ważną rolę w ekosystemie glebowym: nadają jej odpowiednią strukturę, poprawiają właściwości fizyczne i chemiczne oraz usprawniają zachodzące w niej procesy biologiczne. Z tego względu producenci korzystają z nich jako składnika stymulatorów wzrostu roślin. W ekologiczny sposób poprawiają wzrost i plonowanie każdego gatunku warzyw, drzewek i krzewów owocowych. Warto również z nich skorzystać jako środka na poprawę kompostowania. Kwasy humusowe stymulują aktywność mikroorganizmów, które „przerabiają” materię organiczną w procesie mineralizacji. Dzięki temu zachodzi on sprawniej i efektywniej, a Twój kompost stanie się doskonałym nawozem organicznym,

Kompostownik: główne zalety

Jedną z najważniejszych zalet kompostu jest to, że w jego wypadku nie występuje ryzyko przenawożenia. Stosując nawozy mineralne ryzykujesz, że dostarczysz zbyt dużo mikro i makroelementów, co nie tylko zniszczy rośliny, ale też i środowisko, ponieważ nadmiar z łatwością przedostanie się do wód gruntowych. Kompost jest więc bezpieczną metodą wspierania roślin.

Kompost jest bogatym źródłem materii organicznej i dzięki temu użyźnia glebę. Można go stosować wszędzie, gdzie potrzebne jest urodzajne podłoże: w uprawie warzyw, do roślin ozdobnych, w sadach do drzewek i krzewów owocowych, w hodowli roślin doniczkowych. Sam kompost może jednak być niewystarczający, dlatego warto wesprzeć go kwasami humusowymi. Wykorzystując je synergicznie, zyskasz pewność efektu pobudzenia roślin, które będą olśniewały wspaniałym wyglądem i dorodnymi plonami.