Kwasy humusowe ratunkiem dla rolnictwa ekologicznego?

preparaty zawierające kwas huminowy

Nowa Wspólna Polityka Rolna oraz Europejski Zielony Ład stawiają sprawę jasno: Europa idzie w kierunku rolnictwa zrównoważonego. Oznacza to m.in. zmniejszenie ilości aplikowanych chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Jak w tej sytuacji wspierać uprawy? Remedium okazują się preparaty zawierające kwas huminowy, które w przyjazny dla środowiska sposób poprawiają plonowanie roślin.

Zwrot ku „zielonemu” rolnictwu

Problemy ekologiczne, z którymi zmaga się współczesny świat, wymuszają szereg zmian. Dotykają one każdego, ale w szczególny sposób dotyczą branży rolniczej. Jest ona, po transporcie, drugim w kolejności największym wytwórcą polutantów na świecie. Ta niechlubna pozycja wynika przede wszystkim z produkcji nawozów chemicznych oraz ich późniejszej aplikacji, w wyniku której część związków chemicznych uwalnia się do atmosfery oraz wód gruntowych.

Zanieczyszczenie środowiska to nie jedyny problem, który wytycza trend współczesnego rolnictwa. Już od ponad roku ceny nawozów stale rosną. Do tego wybuch wojny w Ukrainie wywrócił cały świat do góry nogami – w tym świat rolniczy. Skutki dotyczą zarówno konsumentów, jak i rolników, ponieważ w wyniku rosyjskiej agresji rosną ceny żywności, ale także i koszty produkcji rolniczej.

Te czynniki powodują, że coraz częściej odradza się stosowanie nawozów chemicznych oraz ŚOR. A nawet nie tylko odradza, ale i prawnie reguluje zmniejszenie ich aplikacji (np. poprzez tzw. Program Azotanowy). W konsekwencji wzrasta udział gospodarstw ekologicznych. Dla wielu rolników to trudna zmiana, ale nie musi tak być. Wiążę się ona z możliwością otrzymania dotacji, a także większą ceną za produkowaną żywność. Produkty ekologiczne cieszą się bowiem rosnącą popularnością wśród konsumentów, którzy gotowi są zapłacić więcej za warzywa i owoce wytwarzane w zrównoważony sposób. Jedynym problemem jest zapewnienie roślinom rosnącym na ekologicznych polach dogodnych warunków do wzrostu. Jak to zrobisz? Zastosuj kwasy humusowe.

Preparaty zawierające kwas huminowy: prosty i skuteczny sposób na zdrową glebę

Podstawa ekologicznej agrotechniki to dbanie o zdrowie gleby. Gleba dobrze przepuszczalna, żyzna, o optymalnym pH (dla większości roślin lekko kwaśna lub obojętna) reguluje rozwój roślin i dostępność składników odżywczych. Kwasy humusowe (wśród nich kwasy huminowe i fulwowe) wpływają na te wymienione (i wiele innych) właściwości gleby, sprawiając, że staje się ona perfekcyjnym środowiskiem dla wzrostu roślin.

Najważniejsze właściwości kwasów humusowych

Na temat właściwości kwasów humusowych powstały dziesiątki artykułów naukowych. Tutaj nie wymienimy wszystkich, a jedynie te najważniejsze z perspektywy wysokiego plonu. Oto one:

  • Poprawa struktury gleby. Kwasy humusowe nadają glebie strukturę gruzełkowatą, co wspomaga przepuszczalność.
  • Poprawa stosunków wodno-powietrznych.
  • Regulacja odczynu gleby. Gleby zbyt kwaśne hamują pobór składników pokarmowych. Kwasy humusowe, wbrew nazwie, mają odczyn zasadowy; pomagają więc delikatnie podnieść pH gleby i tym samym wspomóc przyswajalność mikro i makroelementów.
  • Stymulacja wzrostu systemów korzeniowych. Korzenie sprawniej dostają się do zasobnych warstw gleby i efektywniej pobierają substancje mineralne.
  • Zwiększona produkcja chlorofilu w liściach.
  • Namnażanie pożytecznych mikroorganizmów. Wśród nich są m.in. takie, które wspomagają napowietrzanie gleby, wiążą azot atmosferyczny, zwiększając dostępność tego elementu dla roślin czy też chronią systemy korzeniowe roślin przed chorobami.
  • Poprawa retencji wody. Kwasy humusowe zwiększają zatrzymywanie wody z opadów i sprawiają, że gleba dłużej utrzymuje wilgoć. W efekcie rośliny są bardziej wytrzymale na okresy deficytów wody.

Preparaty zawierające kwas huminowy ekologicznym wsparciem dla rolników

Kwasy humusowe są ekologiczne i nie powodują szkód dla środowiska. W naturze występują niemalże wszędzie, zarówno w środowisku lądowym, jak i wodnym. To drogocenne związki, tym bardziej, jeżeli weźmie się pod uwagę obecne rolnicze trendy. Przechodząc konwersję na gospodarstwo zrównoważone, nie zapomnij o kwasach humusowych – związki przyjazne środowisku, zapewniające zdrowie dla gleby, a dla Ciebie wzrost plonów i zysków.