Założenie własnego warzywnika to najlepszy sposób na dostęp do świeżych, zdrowych i smacznych warzyw i owoców. A co w wypadku, jeżeli nie masz wystarczająco dużo miejsca lub dostępu do ogrodu? Idealnym rozwiązaniem jest uprawa warzyw w skrzyniach. W ten sposób możesz osiągnąć doskonałe plony nawet na małej przestrzeni, np. na balkonie czy w kuchni. Sprawdź, jak w prosty sposób hodować warzywa w pojemnikach.
Uprawa warzyw w skrzyniach – jakie wybrać?
Pojemniki do uprawy różnią się materiałem wykonania, rozmiarem, ceną i przeznaczeniem. Mnogość dostępnych opcji może przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto wcześniej dobrze przemyśleć decyzję. Do wyboru masz drewniane skrzynie, kosze, zwykłe donice, ceramiczne misy, miniszklarnie czy wiszące doniczki. Nieduże rośliny, jak sałata czy zioła, dobrze się sprawdzą w standardowych doniczkach. Częstym wyborem są też skrzynie, ale na nie potrzeba jednak trochę miejsca. Głównie stosuje się je w ogrodach, ponieważ znacznie ułatwiają uprawę. Wiszące donice są dobrym wyborem, jeżeli oprócz samych plonów zależy Ci na wyglądzie. Rośliny prezentują się w nich wyjątkowo ślicznie i uatrakcyjnią każdy balkon.

Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Kieruj się przede wszystkim osobistymi preferencjami oraz dostępnym miejscem. Niezależnie od tego, jaką decyzję podejmiesz (a możesz też przecież korzystać z różnych pojemników), w hodowli pomogą Ci poniższe porady.
Porada nr 1: wybierz odpowiednie warzywa.
Nie każde warzywa nadają się równie dobrze do uprawy w pojemnikach. Pewnym wyjątkiem są hodowle w skrzyniach, w których możesz stworzyć niemalże takie same warunki jak w ogrodzie. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku doniczek. Dobre warzywa do tych pojemników to: ogórek, papryka, cukinia, chili, pomidor drobnoowocowy, dynia, sałata, pietruszka, fasola, endywia. Doskonale sprawdzą się również zioła, np. mięta, oregano lub bazylia. Są łatwe w hodowli oraz przydatne w wielu potrawach, co sprawia, że znajdzie się dla nich miejsce w każdej kuchni.
Porada nr 2: zadbaj o drenaż w skrzyniach
Jednym z najgroźniejszych zaniedbań, które może spotkać roślinę, jest przelanie. Może prowadzić do wielu chorób, w tym niebezpiecznej zgnilizny korzeni. Aby temu zapobiec, należy zapewnić odpływ wody z doniczki. W tym celu na spodzie pojemnika stwórz warstwę drenażową z grubego piasku, kamyków lub węgla drzewnego. Pojemnik powinien mieć dziurki i stać na spodku, dzięki czemu unikniesz zalania balkonu lub parapetu.

Porada nr 3: ustal odpowiednie stanowisko
Zupełnie tak jak w ogrodzie, rośliny hodowane w domu czy na balkonie muszą mieć odpowiednie warunki. Oznacza to m.in. odpowiednie nasłonecznienie oraz ochronę przed wiatrem. Większość warzyw potrzebuje dostępu do światła słonecznego przez około 8 godzin dziennie. Niektóre, takie jak np. sałata bądź jarmuż, tolerują mniejsze nasłonecznienie lub nawet półcień. W mieszkaniu raczej nie musisz przejmować się osłanianiem roślin przed wiatrem. Jeżeli planujesz uprawę w pojemnikach na zewnątrz, to możesz ją ochronić np. żywopłotem.
Porada nr 4: zadbaj o glebę
Gleba to fundament każdej uprawy, ale w hodowli pojemnikowej jest wyjątkowo ważna. Jest to spowodowane tym, że w niewielkiej ilości ziemi substancje odżywcze szybciej się wyczerpują. Jednocześnie, również z powodu ograniczonego miejsca, w doniczkach dużo łatwiej o przenawożenie. Dlatego uprawa warzyw w pojemnikach powinna być wspomagana głównie nawozami organicznymi: kompostem, gnojówką lub kwasami humusowymi. Szczególnie te ostatnie dają dobre efekty. Poprawiają strukturę gleby i jej własności fizykochemiczne: napowietrzenie i pojemność wodną. Dzięki temu nawadnianie staje się o wiele łatwiejsze: trudniej zarówno o przelanie roślin, jak i ich wysuszenie. Kwasy humusowe wspomagają również odżywianie roślin. Zwiększają przyswajalność mikro i makroelementów oraz wzmacniają systemy korzeniowe. Większość warzyw nawozi się co 2 tygodnie, ale dokładne harmonogram jest uzależniony od gatunku oraz rodzaju produktu, dlatego najlepiej skonsultuj się z producentem lub sprawdź jego stronę internetową.
Uprawa warzyw w skrzyniach, czyli doskonałe plony wtedy, gdy ich potrzebujesz
Hodowanie własnych pomidorów, papryki czy innych pyszności to wspaniały sposób na oszczędność pieniędzy i czasu. Nie musisz planować długich eskapad zakupowych. Wystarczy, że zerwiesz potrzebne warzywo prosto z krzaka. To także fantastyczne hobby: obserwowanie, jak dojrzewają owoce Twojej pracy to wspaniała frajda. Nie martw się, że nie masz wystarczająco miejsca lub nie podołasz z uprawą. Dzięki powyższym poradom uzyskasz wyśmienite plony.