Wszystkie rośliny potrzebują do rozwoju mikro i makroelementów. Warzywem o stosunkowo dużym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze jest ziemniak. Aby jakość i ilość plonów bulw ziemniaków była wysoka, musi on mieć dostęp do substancji takich jak fosfor, potas i azot. Zazwyczaj zawartość tych pierwiastków w glebie zwiększa się, używając nawozów mineralnych, jednak nie zawsze jest to najlepszy pomysł. Ciekawą alternatywą są preparaty zawierające kwasy humusowe. Jak wykorzystać kwasy humusowe w uprawie ziemniaka?
Jaka alternatywa dla nawozów mineralnych?
Trzeba pamiętać, że nawozy mineralne w dłuższej perspektywie mogą mieć działanie wyniszczające glebę i prowadzić do jej degradacji. Ponadto nie powinno się ich stosować w pobliżu zbiorników wody, ponieważ mogą zostać do nich wypłukane i ją zanieczyścić. Nie można także zapominać o tym, że chemiczne nawozy stwarzają wysokie ryzyko przenawożenia. Między innymi z tych powodów w rolnictwie oraz przydomowych uprawach stale poszukuje się alternatywnych form nawożenia i poprawiania jakości gleby. Jednym z takich rozwiązań są kwasy humusowe.
Więcej próchnicy z kwasami humusowymi
Kwasy humusowe są substancjami występującymi naturalnie w próchnicy gleby (która jest zresztą nazywana humusem). Naturalnie powstają z rozkładających się pozostałości roślinnych i zwierzęcych. Próchnica ma ogromny wpływ na strukturę, żyzność i prawidłowe napowietrzanie gleby. Wspomagają zatrzymywanie pierwiastków takich jak azot i potas w ornych warstwach gleby. Substancje odżywcze są bowiem narażone na wypłukiwanie do głębszych warstw gleby, utrudniając w ten sposób roślinom dostęp do upragnionych makroelementów. Kwasy humusowe to substancje, które pomagają zapobiec podobnym sytuacjom. Dzięki temu rośliny mają dostęp do składników pokarmowych i mogą prawidłowo wzrastać i plonować.

Dowiedziono, że kwasy humusowe w uprawie ziemniaka mają nieoceniony pozytywny wpływ na plonowanie. Prawidłowe nawożenie i dbanie o strukturę gleby jest szczególnie ważne w warunkach deficytów wodnych. Tym bardziej, że ziemniak jest rośliną wyjątkowo wrażliwą na braki wody. Susza i ocieplający się klimat mają ogromny wpływ na spadek plonów ziemniaka, jaki zanotowano w Polsce w ostatnich latach. Środki bazujące na kwasach humusowych mogą skutecznie poprawić tę sytuację. Zwiększają one bowiem pojemność wodną gleby, zwiększają tym samym zdolność podłoża do magazynowania wody pochodzącej z opadów atmosferycznych. Oznacza to, że woda w glebach bogatych w substancje humusowe jest zatrzymywana dłużej, a co za tym idzie, ziemniak może ją wykorzystać do łatwiejszego pobierania i przyswajania substancji odżywczych, w tym niezwykle istotnego dla ziemniaka azotu, którego znaczenie dla plonowania jest bezcenne.
Czy to już wszystko? Oczywiście, że nie! Zbawienny wpływ kwasów humusowych nie ogranicza się do poprawy właściwości oraz gospodarki wodnej gleby. Potwierdzono także, że polepszają one strukturę i masę korzeni roślin. Wzmocniony system korzeniowy oznacza, że roślina może w łatwiejszy sposób dostać się do głębszych warstw gleby, które zawierają więcej substancji odżywczych. Łatwiejszy dostęp do substancji odżywczych oznacza nie tylko wzrost liczby plonów, ale także poprawę ich jakości, np. poprzez zwiększenie białka w ziemniaku.
To wszystko powoduje, że kwasy humusowe stanowią doskonały zamiennik lub uzupełnienie nawozów mineralnych. Potwierdzone badaniami działanie nawozów humusowych wykazuje, że zwiększają one powierzchnię i masę korzenia, poprawiają retencję wody oraz przyswajalność mikro i makroskładników z gleby.