Biostymulatory w nowoczesnej uprawie roślin

Współczesne rolnictwo stoi w obliczu wielu wyzwań związanych ze zmianami klimatycznymi, rosnącym zapotrzebowaniem żywnościowym populacji na całym świecie oraz coraz bardziej skomplikowanymi i rygorystycznymi regulacjami. Poszukiwanie rozwiązań, które jednocześnie zapewniałoby obfite plony oraz było bezpieczne dla środowiska doprowadziło do wzrostu popularności biostymulatorów. Czym są biostymulatory i dlaczego warto z nich korzystać?

Naturalne wspomaganie wzrostu i plonowania

Ekologiczne stymulatory wzrostu to preparaty pochodzenia organicznego, które oferują wsparcie wzrostu roślin w każdym cyklu rozwoju: od kiełkowania, aż po dojrzałość. Mają szerokie zastosowanie. Można je aplikować doglebowo oraz bezpośrednio na roślinę. Sprawdzą się w każdym klimacie, w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie – krótko mówiąc wszędzie, gdzie istnieje potrzeba stymulacji wzrostu i plonowania roślin. Biostymulatory są wymieniane w unijnych rozporządzeniach jako bezpieczne i skuteczne nawozy. Komisja Europejska definiuje je następująco: „substancje i mikroorganizmy, które stymulują naturalne procesy i poprawiają pobieranie składników pokarmowych, efektywność wykorzystania składników pokarmowych oraz jakość uprawy”. Jednymi z najskuteczniejszych stymulatorów wzrostu są produkty zawierające kwasy humusowe.

Biostymulatory a kwasy humusowe

Jak działają biostymulatory?

Biostymulatory nie działają w ten sam sposób, co nawozy mineralne. Celem ich aplikacji nie jest szybkie dostarczenie niezbędnych minerałów. Zamiast tego optymalizują naturalne procesy biologiczno-chemiczne zachodzące w glebie i roślinach. W konsekwencji korzystnie wpływają na przyswajalność składników odżywczych, zwiększania odporności roślin na czynniki stresowe oraz stymulację wzrostu i wzmacnianie systemów korzeniowych. Dzięki temu nie mają tak wyniszczającego wpływu na środowisko jak nawozy mineralne. Dlatego mogą być dopuszczane do użytku nawet w uprawach ekologicznych.

Kwasy humusowe jako efektywne biostymulatory

W nowoczesnej uprawie roślin jako biostymulatory często wykorzystywane są kwasy humusowe. W środowisku naturalnym są one składnikiem próchnicy, czyli części gleby odpowiadającej za jej żyzność. Zależnie od stopnia rozpuszczalności w wodzie dzielą się na kwasy huminowe, kwasy fulwowe i huminy. Naturalnie powstają w procesie humifikacji, czyli rozkładu materii organicznej, natomiast jako składniki stymulatorów wzrostu są najczęściej ekstrahowane z leonardytu. Mają wszechstronne i wielokierunkowo działanie, które skupia się na poprawie warunków glebowych oraz metabolizmu roślin. Kwasy huminowe poprawiają skuteczność przemieszczania się związków mineralnych, ponieważ zwiększają przepuszczalność błon komórkowych w roślinach. Jednakże największy wpływ substancje humusowe mają na poprawę żyzności gleby.

Innowacyjne stymulatory wzrostu gwarancją żyznej gleby

Aplikacja kwasów humusowych do gleby pozwala na osiągnięcie długoterminowych efektów poprawy jej jakości. W jaki sposób dają takie wspaniałe wyniki? Głównie dzięki temu, że poprawiają właściwości fizykochemiczne, wpływają na różnorodność mikrobiologiczną oraz aktywność enzymatyczną gleby. W ziemi, o dużej zawartości kwasów humusowych, lepiej rozwijają się populacje mikroorganizmów. W efekcie cały ekosystem glebowy działa sprawniej, a warzywa i owoce mogą współżyć w symbiozie z innymi mieszkańcami gleby. Działalność mikrobów poprawia przyswajalność substancji odżywczych oraz wzmacnia korzenie roślin. Z kolei poprawa struktury fizycznej gleby wpływa m.in. na retencję wody, co wspomaga zatrzymywanie wody w glebie i zmniejsza jej odparowywanie.

Biostymulatory a kwasy humusowe

Biostymulatory przyszłością rolnictwa i ogrodnictwa

Tradycyjne techniki produkcji rolnej powoli się zmieniają. Jest to głównie efektem rozmaitych regulacji prawnych, ale również zmieniającej się świadomości społeczeństwa oraz rosnącej popularności produktów ekologicznych. Chociaż trudno się spodziewać, żeby nawozy mineralne całkowicie zniknęły z rynku, to jednak powoli są wypierane przez przyjazne środowisku biostymulatory. Na czele tego pochodu innowacji w rolnictwie i ogrodnictwie idą kwasy humusowe. Gwarantują one żyzną glebę i doskonałe plony, a jednocześnie wspierają działania na rzecz poprawy sytuacji klimatycznej na świecie.