Rolnicy na terenie Unii Europejskiej coraz częściej zwracają się w kierunku upraw ekologicznych. Rolnictwo organiczne zapewnia szereg korzyści, takich jak lepsze zarobki na produkcie czy pozytywny wpływ na środowisko. Jednocześnie wiążę się z limitami. Topografia, restrykcyjne przepisy ekologiczne, czy płacenie za dodatkową siłę roboczą mogą odstraszać rolników od tego rodzaju upraw. Zastanawiasz się, czy warto zakładać gospodarstwo ekologiczne? Poniższy artykuł rozwieje Twoje wątpliwości.
Dlaczego warto zdecydować się na uprawę ekologiczną?
Potencjalne korzyści z rolnictwa ekologicznego sprawią, że będziesz więcej zarabiał. Badania rynkowe wskazują, że zapotrzebowanie na produkty z ekologicznych upraw stale rosną. Na tę sytuację nie wpłynęła nawet panująca na całym świecie pandemia. Rynek produktów „bio” utrzymał tendencję wzrostową na poziomie 20%. Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej jest jednym z podstawowych powodów, dla których rolnicy decydują się na przekształcanie swoich gospodarstw w ekologiczne. Ale czynniki ekonomiczne to nie wszystko. Rolnictwo ekologiczne przyczynia się do poprawienia żyzności gleby oraz gospodarki wodnej, a także pozytywne oddziałuje na środowisko. To właśnie dlatego do przejścia na eko zachęca Unia Europejska, często oferując w tym celu dotacje. Mimo to wielu rolników obawia się zakładania gospodarstw ekologicznych. Dręczą ich pytania: czy poradzą sobie z kontrolą chwastów i chorób? Czy bez zastosowania nawozów ilość plonów będzie wystarczająca? Czy osiągnę wystarczające zyski? Te oraz podobne obawy powodują, że w Polsce, odwrotnie niż na Zachodzie, jest coraz mniej gospodarstw ekologicznych. Tymczasem popyt na żywność z upraw organicznych stale rośnie. Wyniki wielu analiz wskazują, że inwestycja w rolnictwo ekologiczne przynosi duże zyski. Warto więc rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie: co możesz zrobić, aby poprawić plonowanie roślin w uprawach ekologicznych?

Nawożenie w rolnictwie ekologicznym
W gospodarstwach ekologicznych wyklucza się stosowanie syntetycznych środków produkcji. Przepisy zabraniają korzystania ze sztucznych nawozów mineralnych, np. azotowych. Dla rolnika ma to też dobre strony, bowiem decydując się na uprawę eko możesz zaoszczędzić na tradycyjnych nawozach. Oczywistym problemem jest zapewnienie roślinom optymalnych warunków do rozwoju bez wykorzystania nawozów mineralnych. Możesz zastosować nawozy organiczne, np. kompost lub gnojówkę. Gnojówka jest nawozem dostarczającym roślinom potasu oraz azotu. Niestety, forma azotu w gnojówce sprawia, że ten łatwo ulatnia się do atmosfery. Z tego powodu nieumiejętne korzystanie z gnojówki może prowadzić do niedoboru azotu. Tradycyjne nawozy organiczne mogą okazać się nie wystarczające. Dlatego warto, abyś rozważył wykorzystanie środków zawierających kwasy humusowe. Są to substancje organiczne o szerokich właściwościach poprawiających strukturę podłoża. Występują naturalnie w glebie, a pozyskiwane są najczęściej z węgla brunatnego lub torfu. Użyźnianie gleby dobrymi preparatami humusowymi jest w większości przypadków dopuszczalne w rolnictwie ekologicznym.
Korzyści płynące ze stosowania kwasów humusowych
Kwasy humusowe poprawiają strukturę gleby, wpływają pozytywnie na retencję wody oraz przyswajalność składników odżywczych przez rośliny. Są wykorzystywane w rekultywacji gleb, ponieważ zmniejszają toksyczny poziom zasolenia. Coraz częściej korzystają z nich rolnicy, ponieważ pozwalają obniżyć poziom nawożenia NPK. Udowodniony naukowo wpływ kwasów humusowych na przyswajalność substancji odżywczych sprawia, że nawozy mineralne nie są potrzebne w dużych ilościach. Poprawa przyswajalności makro i mikroelementów jest osiągana dzięki korzystnemu wpływowi na gospodarkę wodną oraz zwiększeniu masy korzenia. Lepszy bilans wodny sprawia, że substancje są łatwiej transportowane do rośliny. Z kolei mocniejsze i większe korzenie powodują, że roślina może dostać się do głębszych warstw gleby i jeszcze bardziej zwiększyć przyswajalność niezbędnych makroelementów. Z tego powodu preparaty humusowe są często stosowane w tradycyjnym rolnictwie. Natomiast jeżeli zdecydujesz się na prowadzenie uprawy ekologicznej, to bez zbawiennej pomocy kwasów humusowych możesz się nie obejść.