Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogata w witaminy (głównie C, E i A) oraz minerały (m.in. wapń, magnez i żelazo). Jeżeli dodać do tego wspaniały, apetyczny smak (nieco różniący się między poszczególnymi gatunkami) to nie dziwi popularność tego warzywa w polskich ogrodach. Chociaż papryka jest raczej łatwa w uprawie, to jednak wciąż należy się o nie troszczyć i odpowiednio pielęgnować. Czytaj dalej, a dowiesz się jakie korzyści przynosi nawożenie papryki kwasami humusowymi.
Papryka – wymagania
Trzeba pamiętać, że papryka pochodzi z obszarów tropikalnych, dla tego ma szczególne wymagania. Do idealnego rozwoju papryka potrzebuje ciepła (20-27°C), dlatego najlepiej jest rozpocząć hodowlę papryk w pomieszczeniu i przesadzić je na zewnątrz po upływie 4-6 tygodni, kiedy minie zagrożenie mrozem. Dobrze też zdecydować się na uprawę pod osłoną.
Same wysokie temperatury nie wystarczą, żeby zapewnić hodowli warunki, w jakich czuje się najlepiej. Do pełni szczęścia papryka potrzebuje dużych ilości słońca oraz przepuszczalnej, żyznej i regularnie nawożonej gleby. To jest właśnie miejsce, w którym do akcji wkraczają kwasy humusowe.

Czym są kwasy humusowe?
Kwasy humusowe są substancjami powstającymi w glebie z resztek organicznych. Odpowiadają za wiele właściwości gleby, m.in. jej pH, przepuszczalność powietrza, zdolność do zatrzymywania wody oraz liczebność populacji pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Stymulatory wzrostu zawierające kwasy humusowe powstają na bazie węgla brunatnego lub torfu. Są całkowicie naturalne, co sprawia, że często korzystają z nich rolnicy i ogrodnicy ceniący sobie ekologiczne rozwiązania.
Nawożenie papryki kwasami humusowymi – wpływ na plonowanie
Działanie kwasów humusowych na uprawy papryki zostały potwierdzone m.in. przez tureckich naukowców z uniwersytetu w Isparcie. Badali oni wpływ zarówno nawożenia dolistnego jak i doglebowego Wykorzystano odczyny o różnych stężeniach kwasów humusowych (0 ml/l, 10 ml/l, 20 ml/l, 30 ml/l i 40 ml/l), a najlepsze efekty odnotowano dla stężenia 20 ml/l. Badanie wykazało, że rośliny z plantacji w których zaaplikowano kwasy humusowe, odznaczały się większą zawartością chlorofilu oraz średnią masą owoców. „Badanie pokazuje, że zarówno glebowe, jak i dolistne stosowanie kwasów humusowych może być z powodzeniem stosowane do uzyskania wyższych plonów owoców i może znacząco poprawić jakość owoców w papryce uprawianej ekologicznie”. – podsumowali naukowcy.
Wyższa jakość gleby
Kwasy huminowe zapewniają większe plony m.in. dzięki poprawianiu jakości i żyzności gleby. Dobroczynne działanie tych substancji sprawia, że często są wykorzystywane w procesach rekultywacji gleb zniszczonych stosowaniem chemicznych nawozów. Kwasy humusowe obniżają toksyczne poziomy soli, zwiększają agregację gleby i retencję wody. Na niektóre z tych efektów trzeba poczekać, ale możesz być pewien, że warto. Gleba odżyje i stanie się bardziej przyjazna dla wszystkich warzyw, w tym papryki.

Ochrona przed chorobami i szkodnikami
Ogromne znaczenie ma fakt, że kwasy humusowe wzmacniają odporność roślin. Ten efekt jest uzyskiwany przede wszystkim dzięki stymulującemu działaniu na systemy korzeniowe. Mocniejsze i większe korzenie same w sobie dodają sił roślinom, ale oprócz tego zwiększają przyswajalność substancji odżywczych. A papryki dobrze odżywione, to papryki odporne na czynniki stresowe, takie jak susza czy ataki złośliwych patogenów.
Jak nawożenie papryki kwasami humusowymi wpływa na zbiory
Stosując kwasy humusowe, po kilku tygodniach zobaczysz piękne papryki. Poznasz, że nadszedł czas na zbiory po tym, że zmienią kolor. Na jaki? To już zależy od tego, jakiego koloru papryki posadziłeś – żółte, czerwone czy zielone. Wszystkie będą miały jaśniejszy odcień w momencie, kiedy zaczną dojrzewać. Zmiana koloru na jasny oznacza, że są gotowe do zbioru. Obfitych plonów!